Sitestructuur

Sitestructuur is een van de belangrijkste bestanddelen van een website. Het is een soort blueprint van de website die en voor zoekmachine en voor de bezoeker erg belangrijk is. Een website bestaat uit diverse lagen van mappen en bestanden (pagina’s)  die met elkaar verbonden zijn (zie figuur 1).

Het succes van de opstelling van uw website wordt mede bepaald door hoe goed de informatie-architectuur van uw site overeenkomt met de verwachtingen van uw gebruikers en de richtlijnen van de zoekmachines voor indexeren.

Een sitestructuur moet logisch, voorspelbaar, consistent en gebruiksvriendelijk zijn. Een website die de bezoekers misleidt met een structuur die niet voorspelbaar is te vergelijken met verkeerd opgestelde verwijsborden, Het zal surfen op de website niet aantrekkelijk maken en snel frustraties veroorzaken.

Het opstellen van de sitestructuur van een matwerk website is niet makkelijk. Dit kan beter gedaan worden door een professionele website programmeur. Een alternatief is het gebruik van kant-en-klaar systeem dat onderdeel is van een CMS (Content Management systeem).

Op web zijn er talloze mogelijkheden en sommige daarvan zijn “open source”. Bekende voorbeelden zijn WordPress, Joomla, Google Sites, ExpressionEngine, SilverStripe, TextPattern, RefineryCMS, Ghost, Jekyll, Concrete5, ModX enz.

WebSol.nl adviseer haar klanten om een Open Source software te kiezen. Nadat CMS geïnstalleerd is, moet u ook nog aantal werkzaamheden verrichten om de website van structuur te voorzien.

URL-structuur

Een goede sitestructuur betekent ook een goed overwogen URL-keuze. Het is altijd beter om voor de suburls teksten te gebruiken die samenhangen met uw doelstellingen en keywords. Daarom moeten de volgende punten in acht genomen worden:

  • URL’s beter leesbaar maken
  • geen extreem lange en cryptische URL’s
  • geen verwarrend en gebruiksonvriendelijk structuur
  • een URL moet makkelijk te onthouden zijn
  • geen onherkenbare parameters in de URL-structuur
  • URL’s moeten relevante woorden bevatten en overeenkomen met de pagina inhoud
  • dubbel gebruik van keywords vermijden
  • gebruik een directory-structuur
  • geen verschillende versies van URL’s gebruiken om links te maken (als het toch noodzakelijk is dan gebruik canonieke URL, rel=“canonical”, hiermee maakt u de zoekmachine duidelijk dat deze link geïndexeerd moet worden.)
  • geen hoofdlettergebruik in URL

Site Navigatie

Met een logische en voorspelbare navigatie krijgen de zoekmachines meer inzicht in de boodschap van uw website en het helpt ook gebruikers snel de inhoud te vinden. Hoe ver vanaf de homepage een zoekmachine de mappen / lagen kan indexeren, is afhankelijk van de sitestructuur.

U kunt de de navigatie van een website op verschillende manieren laten weergeven.

De eerste wordt een broodkruimelnavigatie genoemd. Het  is een rij interne links die boven of onder aan de pagina wordt weergegeven.

De tweede methode verloopt via de categorieën, subcategorieën of sub menu structuren die rechts of links van een website worden weergegeven.

De derde is het creëren van sitemappen: een voor gebruikers (HTML sitemap) en andere voor zoekmachines (XML sitemap). De laatste sitemap-bestand kunt u bij zoekmachines aanmelden via hun eigen Webmaster hulp programma’s.

Hou rekening mee met de volgende:

  • maak een logische hiërarchie
  • voeg navigatiepagina’s in de interne linkstructuur toe
  • geen cross-link farmings
  • vermijd onnodige segmentatie van content om de bezoekers op de website te houden
  • maak gebruik van een 404 pagina

Wanneer u de navigatie tussen de pagina’s op uw website via tekstlinks laat verlopen, kunnen zoekmachines uw site beter begrijpen en crawlen. Dit stemt ook in met de voorkeur van apparaten die Flash of Javascript niet ondersteunen..

Navigatie uitsluitend baseren op vervolgkeuzelijsten, afbeeldingen of animaties werkt averechts. Ook al kunnen de meeste zoekmachines dergelijke links op een site wel ontdekken, werken met tekstlinks verbetert wel de toegankelijkheid van uw site.

WP Hiërarchie
fuguur 1: WP Template Hiërarchie