WordPress kon geen beveiligde verbinding maken met WordPress.org


Content Management Systemen (CMS) als WordPress en webhosting server problemen kunnen soms veel last veroorzaken. Onlangs waren we met een nieuwe project begonnen. De website van de opdrachtgever was bij een derde, tot dan ons onbekende, partij gehost.

Website onderhoud behoort tot de lijst van diensten die WebSol.nl levert. Deze service houdt zich o.a. bezig met CMS update, beoordelen van webhosting server en  oplossen van server problemen.

Bij de webhosting server van de klant was er een CMS van WordPress  geïnstalleerd. Tijdens de nieuwe plug-ins en voorbeeld templates installaties kwam ik af en toe verschillende wp fout meldingen en waarschuwingen tegen. Een van deze was:

Notice: Onverwachte fout. Er kan iets mis zijn met WordPress.org of de configuratie van deze server. Als de problemen aanhouden, zoek dan hulp in het ondersteuningsforum. (WordPress kon geen beveiligde verbinding maken met WordPress.org. Neem contact op met de serverbeheerder.) in / home /… / domains / .. / public_html / wp-admin / includes / plugin-install.php on line 169

Na het klikken van “nieuwe plugin” op wp dashbord, kreeg ik nu een tweede melding:

Onverwachte fout. Er kan iets mis zijn met WordPress.org of de configuratie van deze server. Als de problemen aanhouden, zoek dan hulp in het ondersteuningsforum.

Voordat je dit soort problemen gaat aanpakken, raden we aan allereerst een back-up van je website te maken en dan pas te beginnen met het opsporen.

Om het probleem van mogelijkheid bij gebruikte of geactiveerde template uit te sluiten, wijzig je eerst de template om te achterhalen of nog steeds het probleem zich voordoet.

Hoe moet je deze soort problemen aanpakken?

Waar kan het probleem liggen:

  1. wp configuratie
  2. de klant hostingprovider
  3. wp zelf of wordpress.org

Tijdens iedere project maken we een logboek of een rooster. Het laatste keer dat een plug-in was geïnstalleerd, is dit probleem niet geconstateerd. Dus, het probleem kan bij deze plug-in liggen.  Eerst moet deze laatst geïnstalleerde plug-in gedeactiveerd worden om te zien of het probleem nog altijd voortduurt.

Als ik via mijn wp dasboard > update, een nieuwe wordpress.org server updating wil checken, krijg ik weer fout melding:

Warning: Onverwachte fout. Er kan iets mis zijn met WordPress.org of de configuratie van deze server. Als de problemen aanhouden, zoek dan hulp in het ondersteuningsforum. (WordPress kon geen beveiligde verbinding maken met WordPress.org. Neem contact op met de serverbeheerder.) in / home / .. / domains / .. / public_html/ wp-includes / update.php on line 156

Sommige wp problemen kan je heel makkelijk oplossen door een wp updating uit te voeren. In ons geval is deze optie niet van toepassing. Het is duidelijk dat onze wordpress CMS files wp-includes/update.php en wp-includes/instal.php geen connectie kan maken met de wordpress.org server.

In dit geval heb ik alle plug-ins gedeactiveerd om daarna ze weer een voor een te activeren.  Dit om te achterhalen bij welke plug-in het probleem optreedt. Het bleek dat het kwam door een verouderde plug-in.

Tips

Het is altijd verstandig om voordat je de webhostingsprovider van de klant als de bron van error benoemt, eerst de website op je eigen server te testen om te zien of hetzelfde probleem zich herhaalt. Nadeel van dit is dat het flink wat tijd kan kosten.

Voor dit soort problemen kan je natuurlijk surfen op wordpress.org forum en op het net. Van de ervaringen van anderen leer je altijd heel veel.

Geef een reactie