Afbeeldingen Optimaliseren

Beeldoptimalisatie bestaat uit twee gedeelten:

A) Inhoudelijk: afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachine resultaten;

B) Technisch: afbeeldingen optimaliseren voor de laadsnelheid website.

A) Afbeeldingen Inhoudelijk optimaliseren

Zoekmachines zoeken niet alleen HTML, video of PDF soortgelijke pagina’s, maar zoeken ook naar afbeeldingen. Om de afbeeldingen op uw website te kunnen laten indexeren door robot, moet u uw beeld materiaal ook optimaliseren.

Goed geoptimaliseerde afbeeldingen op een website hebben volgende eigenschappen:

 • de belangrijke teksten in de afbeeldingen worden niet ingesloten; afbeeldingen worden niet gebruikt als paginakoppen of menu-items
 • omliggende content: de afbeeldingen zijn goed gedetailleerd
 • bestandsnaam: de afbeeldingen hebben informatieve bestandsnamen
 • alt-attributen: een alt-attribuut bevat zoekwoord, bestandsnaam en een korte beschrijving; een goede afbeelding alt-attribuut bevat geen overbodige zoekwoorden
 • ankertekst: een nuttige ankertekst link binnen webpagiana naar een afbeelding;  beschrijft en laat zien wat relevant is, helpt om de gebruikerservaring te verbeteren en geeft meer inzicht toegankelijk voor zoekmachines: maak images-directory of een sitemap voor afbeeldingen 

Andere aspecten van afbeeldingen, waarmee rekening gehouden moet worden, zijn:

 • copyright of licentie; het overnemen van afbeeldingen van websites zonder bronvermelding is een veel voorkomende fenomeen. Dit brengt echter met zich mee copyright probleem. Om dit te voorkomen moet u auteursrechtmelding, watermerk of andere informatie over de bron aan op de afbeeldingen toevoegen.
 • maak gebruik van een HTML-fragment (bron of eigenaar aangeven of duidelijk maken wie de eigenaar is) zodat andere pagina’s automatisch gedwongen worden om toestemming te vragen om uw foto’s op hun website te gebruiken.  
 • de afbeeldingen moeten goede kwaliteit hebben.

B) Afbeeldingen Technisch Optimaliseren 

Er zijn een paar tools die de afbeeldingen kunnen optimaliseren of comprimeren als onderdeel van SEO. Deze manier is voordelig, praktisch en efficiënt. Voordat beeldcompressie tool wordt gebruikt, is het nuttig iets te weten over het opslaan en kiezen van afbeeldingen bestandstypes. Maak bijvoorbeeld gebruik van een professionele photoshop programma. Hiermee kunt u veel meer doen voor de optimalisatie van de afbeeldingen. 

Er zijn drie hoofdbestandstypes of bestandsindeling: GIF, JPG en PNG. Elk bestandstype heeft zijn eigen sterke en zwakke punten en het is erg belangrijk om dit te weten bij het bewerken van een afbeelding.

Voordat u een afbeeldingen gaat gebruiken voor uw website moet u de volgende punten al hebben toegepast:

 1. PNG afbeelding formaat is beter dan GIF
 2. Gebruik JPEG formaat alleen voor fotografische afbeeldingen
 3. Geen BMP of TIF formaten gebruiken  
 4. GIF formaat alleen gebruiken voor zeer kleine bestanden (Beter om het helemaal niet te gebruiken, het is niet populair). Echter, indien u animatie nodig heeft, dan is GIF de enige keuze.
 5. Probeer eerst zelf de afbeelding zo klein mogelijk te houden
 6. De kwaliteitsverlies minimum houden
 7. Vectorafbeeldingen of Rasterafbeeldingen kiezen?
 8. Kies de juiste afbeeldingen grootte (hoogte, breedte) die zowel voor bezoeker en als voor het snel weergave beste resultaat levert

JPG, JPEG

JPG’s zijn het meest populaire bestandstype voor afbeeldingen op het web. Dit bestandstype bevat veel kleuren, schaduwen, gradiënten of complexe patronen. JPEG’s zijn populaire bestandsformaten voor productafbeeldingen. Daarom moet het optimaliseren van deze type afbeeldingen nauwkeurig gedaan worden. JPG’s kunt u op verschillende kwaliteit niveaus opslaan: hoge kwaliteit, lage kwaliteit of tussenin.

Kies deze bestandstypes voor de fotografische doelen of voor het product PR.

PNG

PNG’s zijn erg populaire bestandsformaten op het net. Deze bestandstype kan op twee manieren opgeslagen worden: 1) Als PNG-8; Deze methode heeft en zeer beperkte kleurenpalet van 256 kleuren, maar de beeldgrootte is kleiner en goed voor de optimalisatie doel; 2) Als PNG-24; deze biedt een veel hogere kwaliteit, maar heeft ook een grotere bestandsgrootte. Het voordeel van PNG’s formaten ten opzichte van JPEG’s is dat ze transparantie kunnen behandelen.

Kies deze bestandstypes voor logo’s, buttons of icon-s, omdat ze transparantie kunnen behandelen.

Vectorafbeeldingen of Rasterafbeeldingen

Vectorafbeeldingen kunt u gebruiken voor de afbeeldingen die een geometrische vorm hebben. Deze zijn afhankelijk van zoomfactor en resolutie. Deze methode kunt u beter voor afbeeldingen gebruiken die logo’s, tekst of pictogrammen bevatten. Ze bieden een hogere resolutie voor kleine en grote afbeeldingen en zijn geschikt voor alle type schermen.

Rasterafbeeldingen worden gebruikt voor meer gedetailleerde, complexe afbeeldingen die onregelmatige vormen hebben. Dit zijn onafhankelijk van zoomfactor en resolutie. Ze zijn geschikt voor de fotografie. Een rasterafbeelding heeft een lage resolutie.

Programma’s voor beeldcompressie gebruiken

Een beeldcompressie programma is het makkelijkste oplossing voor optimalisatie van uw website afbeeldingen. Het belangrijkste is dat een plugin kiezen met een compressietechniek die weinig kwaliteitsverlies oplevert. In het algemeen zijn er een paar goede beeldcompressie software op het net. Neem het meest betrouwbaar en best integreerbaar CMS. Let ook wel op of het goede support geeft.

Wat biedt WebSol?

 Kiezen van een geschikte beeldcompressie applicatie / plug-in en installeren ervan in uw website

 Zichtbaarheid van uw website ondersteunen via afbeeldingen

 De afbeeldingen op uw website optimaliseren zodat de laadsnelheid ten gunste van indexatie verbetert